Curriculum Vitae
Professionals

In 1985 haalde Arthur Vriens het felbegeerde diploma van de make-up school van Dik Peeters in Amsterdam.
In hetzelfde jaar maakte hij kennis met John Groot. Indertijd opererend onder de naam Phoxx Images en tot voor kort nog actief in Rotterdam als Phoxx Locationscope
Deze ontmoeting leidde tot een
(on-)regelmatige samenwerking en een hechte vriendschap die ruim 22 jaar mocht duren. Onder leiding van Phoxx' medewerkster Simone wordt het locatiebeheer in Rotterdam voortgezet onder de naam
PHorward.

Particulieren / Workshops
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een eigen-tijdse kijk op make-up.
Arthur Vriens
Visagist / Grimeur
 

De wereld van de fotografie, de thuishaven van Phoxx bleek voor Arthur een prima plaats om zijn vakmanschap te perfectioneren zodat Arthur in 1988 naar Rotterdam is verhuisd. Hij werkte voor inmiddels talloze opdrachtgevers (White Bull, More Than Live, Gato Bizar) fotografen (Pim Vuik, John Janssen , Shemara de Cock) en regisseurs. Werkte voor modellenbureaus (Intermodel / Max / Moeder Anne), maakte geisha's, secretaresses en beauties. Verzorgde make-up voor Peter Faber, Babette van Veen, Tatum Dagelet, Anja Winter, Ricky Koole, Annette Barlo, Gregor Frenkel-Frank, Bonnie St.clair, Penny de Jager, Gijs Scholten van Asschat, Fred van der Hilst, Victor Löw etc.

Zijn nieuwsgierigheid en leergierigheid brachten hem al snel in contact met Sjoerd Didden. Sjoerd werkte in die tijd nog aan huis en zijn bekendheid als leverancier van pruiken voor bijna alle musicals in Nederland (en later tot ver daarbuiten) zou nog enige jaren op zich laten wachten. Sjoerd introduceerde hem bij:
- Jeugdtheater Hofplein (Meisje Loos),
- RO-Theater (Macbeth, Zes Personages Op Zoek Naar Een Schrijver, Dood van een handelsreiziger, De groene vogel, Pinockio, tv serie: Metamorphosen)
- John van de Rest Producties (televisieseries als: Laat Maar Zitten, Suite 215, De Mankementenschow),
- Peter Greenaway (The Cook, the Thief, his Wife and her Lover), en
- Meatball producties (Het Insect).
In Sjoerd's aterlier leerde Arthur het 'pruikenvak' en zijn kennis van special make-up effects. Verder werd hij uitgenodigd om de voltallige cast van het Land van Ooit van nieuwe make-up ontwerpen te voorzien. Verzorgde twee seizoenen de grime voor Twaalf Steden Dertien Ongelukken, werkte voor Pieter Fleury, met George van Houts, aan de korte film Taal Van Geweld en ondersteunde kunstenaars in hun projecten en performances
www.nettyvanosch.nl. Ondertussen richtte hij met Robert Lagerman en Jolanda de Bloeme een eigen make-up school op die 5 jaar zou bestaan. Niet geheel vreemd voor een visagist/ grimeur die als vooropleiding de Pedagogische Academie heeft doorlopen.

Aangezien lesgeven een tweede natuur voor hem is en hij tot dusver tientallen grimecursussen had gegeven, zette er na 13 jaar een periode in waarin Arthur zijn behoefte om wat meer met de mens achter het masker aan de slag te gaan als tegenwicht voor zoveel uiterlijk vertoon. Hoewel hij zijn 'jaar-cursussen' bij de SKVR voortzette verbreedde hij zijn wereld. Hij haalde twee certificaten Psychologie aan de Open Universiteit en werkte in een leerstrafproject voor delinquente jongeren. Verder werkte hij voor Theater Lantaren/Venster in Rotterdam en het International Film Festival Rotterdam, waarvoor hij gedurende 5 jaren lesmateriaal schreef en presentaties verzorgde, bij arthouse-films. Beoscoop.

Inmiddels is hij bij zijn oude liefde teruggekeerd. Hij miste de schoonheid waarmee hij ooit in zijn oude ambacht werd geconfronteerd. Niet voor niets willen mensen worden mooi-gemaakt. Niet voor niets dragen mensen graag een masker. Tussen binnen- en buitenkant kan een groot contrast bestaan. Bewust of onbewust lopen we daar niet graag mee te koop. Bewust of onbewust brengen we onze binnenkant niet graag in het openbaar. In theater, fotografie en film worden we daar veelvuldig mee geconfronteerd.

Zijn inmiddels sterk ontwikkelde didactische- en pedagogische kwaliteiten stelden hem in staat te participeren in de VSB beurzen dag van 2001 waarin hij, onder leiding van Rob Vriens (geen familie) en professionals als Suzy Blok, Erna Beenakker, Luc van Loo, Nita Liem, Pieter van Hees, Nanne Straatsma, Shai Lifshitz, Frits Jansma, Tet van der Donk en Bart van Dongen, zo'n 120 studenten in 1 dag een theaterstuk (Op Hoop Van Zegen) liet instuderen, vormgeven en opvoeren. Inmiddels heeft hij zich weten te specialiseren in de begeleiding van grote groepen. Professionals, amateurs, vrijwilligers en studenten. Zij begonnen aan nagenoeg onmogelijke producties. Of het nu gaat om een musical met 60 acteurs(Les Miserables 2003) of een opera met meer dan 300 spelers (Turandot 2006). Tientallen vrijwilligers heeft hij tot een verbluffende resultaten kunnen begeleiden. Door middel van workshops werden zij geschoold binnen de eisen die de voorstelling hen stelde (Levend Spookhuis 2008,2009 en 2010, Een Droom 2009).. Het materiaal en haarwerk (pruiken, snorren, baarden etc.) werd door Arthur op maat geleverd en hij verzorgde de coördinatie, begeleiding, controle en hulp (tips en trucs) tijdens de voorstellingreeks.

Hij gaf ook al les aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten en Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Onder zijn eigen naam heeft hij opnieuw een visagistenopleiding in het leven geroepen waarbij Robert Lagerman hem (weer) terzijde staat. Particulieren, bedrijven, (Ministerie van LNV 2008, Unilever 2009), scholen (ROC- Zadkine 2009, De Cultuurfabriek 2009, Grafisch Lyceum Rotterdam 2010) Brede-scholen en verenigingen en organisaties (Zuiderparkspelen 2008, 2009 en 2010, Dunya Kinderplein 2009, Mensen Maken de Stad 2009, Jeugdzorg Rotterdam 2008, 2009 en 2010, SWS Schiedam 2009, SKVR 2009) kunnen een beroep doen op zijn begeleiding tijdens workshops. Daarnaast heeft Arthur inmiddels een klein bestand opgebouwd van 'handige amateurs tot 'bijna professionals' die als grimeur of visagist inzetbaar zijn bij evenementen.
Sinds 2010 bestaat Arthur's Beauty en Wellness Salon (Camping Rotterdam 2010 en 2011 en Nachtverhalen en Dagdromen 2011)

In januari 2012 kreeg ik een opdracht om de lesinhoud te schrijven van de opleiding Schminken en Grimeren voor de Leidsche Onderwijsinstellingen LOI. Behalve de lesinhoud zijn alle ontwerpen van mijn hand en heb ik mij ingezet om de begeleidende video-films van demonstraties en uitleg te voorzien. In september van dit jaar heb ik deze opdracht voltooid. Inmiddels begeleid ik de studenten die deze opleiding volgen.

Vrienden:
Robbert Huffenreuter, Atelier Kunst-ig, Anouk van de Laar, Lisette van de Laar van Beekveld, Adrie van Wijk, Milonga, Des Esther's Fotografie

Relaties:

Weekendje weg

aan huis.nl
waat